ГІПЕРВАСКУЛЯРИЗАЦІЯ РЕГЕНЕРАЦІЙНОЇ НЕВРОМИ - Чайковський, Ю.Б. (Світ медицини та біології, 2019)
Морфологічні зміни після травми і в процесі відновлення нервових стовбурів добре вивчені. Однак кількісні дані про нервові волокна і микросудини регенераційної невроми нечисленні. Метою даного дослідження було морфометричне вивчення нервових волокон і капілярів регенераційної невроми сідничого нерва щурів через 3, 6, 12 і 24 тижні після нейротоміі. Показано, що в ранні терміни експерименту відбувається значне збільшення щільності капілярів і нервових волокон в регенераційній невромі. До 24 тижнів після операції ці показники нормалізуються. Зроблено висновок про те, що гіперваскуляризація регенераційної невроми периферійного нерва після його травми забезпечує метаболічні і пластичні потреби регенеруючих аксонів і клітин сполучної тканини.
Keywords: регенераційна неврома; сідничний нерв; гіперваскуляризація; щури