ЕФЕКТИВНІСТЬ ВНУТРІСУДИННОГО ЛАЗЕРНОГО ОПРОМІНЕННЯ КРОВІ У ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ ІЗ ЗАПАЛЬНОЮ ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Кулинич, С.М.; Бублик, О.А.; Юрченко, І.І.; Панасова, Т.Г.; Омельченко, Г.О.; Кравченко, С.О. (Світ медицини та біології, 2019)
З 2007 по 2016 рр проводилися клінічні дослідження на поголів'ї великої рогатої худоби червоної і чорно-рябої українських молочних порід в умовах трьох молочно-товарних ферм Полтавської області: ТОВ «Дукла» МТФ «Івашки» Полтавського району, Агропромхолдінг «Астарта-Київ», ВП « Гоголеве », МТФ №1 (с. Гоголеве) Шишацького району, і КС« Тростянець ». Лабораторні дослідження були виконані на базі акредитованих лабораторій ветеринарно-біологічного профілю м.Полтави та навчально-наукової лабораторії кафедри хірургії та акушерства Полтавської державної аграрної академії. Крім того, на базі кафедри хірургії та акушерства ПДАА проведено два досліда, спрямованих на встановлення впливу ВЛОК на загоєння експериментальних ран. Клінічно було обстежено 1049 корів і 6 голів прооперованого молодняка великої рогатої худоби. За результатами досліджень обґрунтовано доцільність застосування внутрішньосудинного лазерного опромінення крові за різних форм хірургічної патології у великої рогатої худоби, встановлено ефективність опромінення крові по динаміці клінічних показників, а також біохімічних і імунологічних показників крові (сироватки).Викладене вище переконливо доводить необхідність проведення подальших поглиблених досліджень, спрямованих на визначення доцільності використання інтраваскулярного лазерного опромінення крові при лікуванні тварин із запальною патологією.
Keywords: внутрішньосудинне лазерне опромінення крові; запальні процеси; бички; корови