ГЕНОТИП - АСОЦІЙОВАНА ПЕРСОНІФІКАЦІЯ ДІАГНОСТИЧНОГО ПОШУКУ ПРИ ОЖИРІННІ В ДІТЕЙ З ГЕНОТИПАМИ ГЕНА ЛАКТАЗИ - Абатуров, О.Е.; Нікуліна, А.О.; Кривуша, О.Л.; Алейникова, Т.Д. (Світ медицини та біології, 2018)
Ожиріння у дітей є глобальною проблемою завдяки не тільки поширеності цієї патології, але і низького рівня її виявляємості. Метою дослідження було вивчити клініко - анамнестичні особливості при ожирінні у дітей з різними генотипами гена лактази. За результатами генотипування гена лактази методом полімеразної ланцюгової реакції з 86 дітей з ожирінням віком 6-18 років були сформовані групи спостереження: І групу (n=44) представили діти з генотипом С/С 13910, асоційованим з ЛН дорослого типу, ІІ групу (n=41) - діти з генотипами С/Т і Т/Т 13910, асоційованими з лактазною персистенцією. Вивчення порушень жирового обміну проводили методом біоімпедансометріі, ультразвуковим методом дослідження внутрішніх органів. У матерів дітей з генотипом С/С 13910 достовірно частіше реєструється гестаційний діабет (відносний ризик (ВР)=2,13; діагностичний коефіцієнт (ДК)=3,27; р=0,008). У дітей з генотипом С/С 13910 достовірно вище рівень білково-енергетичної недостатності в ранньому дитинстві (ВР=2,39; ДК=3,79; р=0,014). У групі дітей з генотипом С/С 13910 достовірно вище рівень реєстрації екстремального ожиріння ІІІ класу за абдомінальним типом (в 25%, проти групи порівняння - в 7,3% випадків), артеріальної гіпертензії (у 27,3%, проти групи порівняння - в 9,8% випадків), acantosis nigricans (в 20%, проти 10% дітей з генотипом С/Т 13910 і 0% дітей з генотипом Т /Т 13910) і acne vulgaris (в 34,1%, проти групи порівняння - в 9,5% випадків). При сонографічному дослідженні внутрішніх органів у дітей з генотипом С/С 13910 достовірно частіше реєструються непрямі ознаки стеатогепатозу (в 34,1%, проти групи порівняння в 17,6% випадків. Формування анамнестичних тригерів і клінічних симптомів інсулінорезистентності при ожирінні у дітей 6 -18 років має генотип-асоційований характер. Найбільш несприятливим з точки зору метаболічного прогнозу цукрового діабету 2 типу та кардіоваскулярного ризику є генотип С/С 13910.
Keywords: ожиріння; діти; генотипи гена лактази