БРОНХОЛЕГЕНЕВА ДИСПЛАЗІЯ У НЕДОНОШЕНИХ ДІТЕЙ - Биковська, О.А.; Яблонь, О.С.; Саврун, Т.І.; Процюк, Т.Л.; Кислова, Ю.О. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті наведено результати патоморфологічного дослідження легеневої тканини у 19 глибоко недоношених дітей, які народилися з масою тіла менше 1500 грам, гестаційним віком менше 32 тижнів та мали чинники ризику розвитку бронхолегеневої дисплазії, із використанням гістологічного та імуногістохімічного методів. У всіх групах дослідження виявлені морфологічні судинні зміни, котрі можна характеризувати як ангіодисплазію, у вигляді наявності незрілих судин з вираженою мальформацією, потовщенням стінки та загальним порушенням архітектоніки. Також виявлені імуногістохімічні зміни респіраторного, бронхоальвеолярного та найбільше судинного відділів легеневої тканини у вигляді накопичення віментину в стінці судин незрілих альвеол та бронхіол. Крім того, спостерігався низький рівень експресії нуклеарного антигену в ділянках дисплазії легеневої тканини та судинних мальформаціях. Отримані результати свідчать про зниження регенеративних можливостей легеневої тканини в пізньому неонатальному періоді, відсутність процесів регенерації легеневої тканини в постнеонатальному періоді та, відповідно, про порушення процесів альвеоляризації та ангіогенезу.
Keywords: недоношений новонароджений; бронхолегенева дисплазія; проліферативно-клітинний ядерний (нуклеарний) антиген; мезенхімальний фактор віментин