РОЛЬ ГЕНЕТИЧНОЇ ДЕТЕРМІНАНТИ В РОЗВИТКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ РОЗЛАДІВ У ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ДІТЕЙ - Гончарь, М.О.; Бойченко, А.Д. (Світ медицини та біології, 2018)
З метою дослідження зв'язку між поліморфними варіантами С786Т в гені ендотеліальна синтаза оксида азота (еNOS), T58C в гені митохондріальна супероксиддисмутаза (MnSOD2) та Ser49Gly в гені β1-адренорецептора (ADRB1) з ризиком розвитку кардіоваскулярних подій, обстежено 120 передчасно народжених дітей у неонатальний період. Виявлені асоціативні зв'язки по ряду значущих поліморфізмів генів еNOS (С786Т), MnSOD2 (Т58С) і ADRB1 (Ser49Gly) з раннім розвитком міокардіальної дисфункції у передчасно народжених дітей у неонатальний період. Наявність генотипу GG поліморфізму гена ADRB1 можна вважати предиктором розвитку гіпокінетичного режиму центральної гемодинаміки, а генотип СС поліморфізма гена MnSOD2 фактором ризику формування легеневої гіпертензії. Встановлена наявність асоціації між генотипом СС поліморфізма гена еNOS та скоротливою здатністю міокарда, інтегральною функцією лівого шлуночка за індексом Теї. Ризик розвитку систоло-діастолічної дисфункції правого шлуночка вище у новонароджених з генотипом GG поліморфізма гена ADRB1.
Keywords: новонароджені; серцево-судинні розлади; поліморфізм генів ендотеліальна синтаза оксида азота; мітохондріальна супероксиддисмутаза; ген β1-адренорецептора