АНАЛІЗ ОСОБЛИВОСТЕЙ СЕНСИБІЛІЗАЦІЇ ДО ПИЛКУ БУРЯНІВ І ЕФЕКТИВНОСТІ АЛЕРГОІМУНОТЕРАПІЇ У ПАЦІЄНТІВ ЦЕНТРАЛЬНОГО І ЗАХІДНОГО РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - Зубченко, С.О.; Шарікадзе, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
На території України налічується понад 1,5 тис. видів бур’янистих рослин. Вони значно засмічують сільськогосподарські угіддя, а деякі з них володіють значними алергенними властивостями. Найпоширеніші в цілому світі клінічно значущі алергени бур’янів наявні в пилках полину, амброзії, лободі, подорожнику, кураю поташевому. Розвиток молекулярної діагностики дає можливість чітко визначити головний алерген пилку бур’янів і на цій основі запропонувати пацієнту персоніфікований вибір алергоімунотерапії з прогнозом її ефективності. За результатами наших досліджень виявлені регіональні особливості у поширенні сенсибілізації до різних видів бур’янів у Центральному та Західному регіонах України. У нашому дослідженні ми виявили, що сублінгвальна імунотерапія (СЛІТ) є ефективним засобом для лікування пацієнтів, які страждають алергічними респіраторними захворюваннями, такими як алергічний риніт і астма (менше симптомів і менше прийому ліків), порівняно з пацієнтами, які отримували лише симптоматичні препарати. На момент дослідження пацієнти обох груп мали однакові показники у симптомах VAS. Зокрема, описані вище симптоми, такі як ринокон'юнктивіт і кашель. Так, на початку терапії кашель у контрольній групі становив 2,7 ± 1,2 бала і не відрізнявся достовірно (p> 0,05) від того, що у дітей першої групи - 2,4 ± 1,4. Наприкінці другого року терапії результати значно відрізнялися між групами: 0,3 ± 0,2 (група I) і 2,3 ± 0,9 (контрольна група) (р
Keywords: полин; амброзія; молекулярна діагностика; VAS; ефективність SLIT