ОСОБЛИВОСТІ ГЕСТАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ ПРИ ЗАГРОЗІ ПЕРЕРИВАННЯ ВАГІТНОСТІ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ - Корнієнко, В.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
За останні роки досягнуто значних успіхів в профілактиці і лікуванні невиношування вагітності. Разом з тим, частота цієї патології не тільки не зменшилася, але має стійку тенденцію до зростання. У зв'язку з труднощами визначення провідної причини і високою частотою невідомих за своїм генезу причин невиношування вагітності, важливого значення набуває розробка патогенетично обґрунтованих методів профілактики і лікування даного ускладнення вагітності. Сучасні підходи до діагностики та вибору адекватної лікарської терапії для запобігання початку передчасних пологів сприяють подальшому прогресуванню вагітності, росту плода в безпечному для нього внутрішньоутробному середовищі. Вивчали ефективність застосування фітометаболіческіх препаратів для поліпшення гестаційного процесу при загрозі передчасних пологів. Жінки, які склали дві основні групи і групи порівняння, надходили на стаціонарне лікування з загрозою передчасних пологів в терміни вагітності 22 - 27 тижнів 55 (30,6%) вагітних, в 28 - 33 тижні гестації - 79 (43,9%), 46 (25,6%) жінок - 34 - 35 тижнів вагітності. Вагітні з загрозою невиношування отримували комплексну терапію відповідно до стандартів надання акушерсько-гінекологічної допомоги та клінічних протоколів, затверджених МОЗ України (мікронізований натуральний прогестерон у вагінальних таблетках по 50 мг двічі на добу протягом періоду спостереження в залежності від клінічної картини, токолітики при наявності вираженого тонусу матки внутрішньовенно крапельно 1 раз на добу протягом 1 - 2 діб). Вагітні ІІ групи з вираженими проявами синдрому дезадаптації додатково отримували протягом 4 тижнів фітометаболіческій препарат Кратал по 1 таблетці 3 рази на суткі.У вагітних, які отримували фітометаболіческую терапію, екскреція адреналіну і норадреналіну коливалася в межах (адреналін 52,1 ± 3,3 нмоль / добу і норадреналін 61,2 ± 4,3 нмоль / добу). Значне зниження рівня екскреції адреналіну спостерігалося в 61 (76,2%) випадку, підвищений рівень спостерігався в 19 (23,7%) випадків. Зміни рівня серотоніну в крові були більш виражені у вагітних, які отримували Кратал (рівень серотоніну коливався в межах, характерних для контрольної групи, - 1,37 ± 0,06 мкмоль / л). Зниження функції серотонинергической системи мало місце у 36 (45,0%) вагітних, а в 31 (38,7%) випадку виявлявся підвищений рівень серотоніну. Адекватний стан систем нейрогуморальної адаптації особливо важливий для нормального гестаційного процесу у вагітних. Визначення виражених адаптаційних реакцій у жінок із загрозою передчасних пологів дозволить прогнозувати і виправити подальший перебіг вагітності.Аналіз клінічної ефективності фітометаболічної терапії показав, що вагітність закінчилася народженням нормально доношених новонароджених з вагою від 3050,0 до 3450,0 г з 8-9 балами за шкалою Апгар у 76 (95,0%) випадках за 37 - 39 тижнів. Вона виявляє, в першу чергу, кращі адаптаційні ресурси новонароджених від жінок з основної групи І. Кількість передчасного розриву плодових оболонок у пацієнтів основних груп та групи порівняння склала 77 випадків (42,8%), контрольної групи - 2 (10,0%) (р
Keywords: передчасні пологи; катехоламіни; фіто-метаболічний препарат