ДІАГНОСТИКА ТА ЛІКУВАННЯ: ХВОРОБА ВІЛЬСОНА - Труфанов, Є.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Хвороба Вільсона – хронічне спадкове, аутосомно-рецесивне захворювання, пов'язане з порушенням обміну міді. Незважаючи на характерну клінічну картину, діагностика захворювання ускладнена. Несвоєчасно поставлений діагноз призводить до того, що при відсутності лікування швидко прогресують неврологічні розлади та патологічні зміни в печінці, які протягом кількох років призводять до смерті хворого. Адекватне, безперервне лікування (дієта, пеніциламін), розпочате на початкових стадіях захворювання зменшує клінічні прояви та значно покращує прогноз хвороби Вільсона.
Keywords: хвороба Вільсона; клінічні прояви; діагностика; лікування