ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ РИЗИКІВ ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИХ РЕЗЕРВІВ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ІНФАРКТ МІОКАРДА З КОМОРБІДНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ, ЯКІ ПЕРЕБУВАЮТЬ У ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ КАРДІОРЕАБІЛІТАЦІЇ - Швед, М.І.; Левицька, Л.В. (Світ медицини та біології, 2018)
З метою вивчення можливостей кількісної оцінки та вірогідності впливу коморбідної патології на перебіг інфаркту міокарда, стан функціональних резервів у хворих на інфаркт міокарда та її роль в призначенні адекватної індивідуалізованої програми реабілітації у даної категорії пацієнтів, обстежено 97 хворих, які проходили гострий (стаціонарний) період реабілітації у кардіологічному відділенні. Встановлено, що параметри загальноприйнятих гемодинамічних та метаболічних показників у хворих на інфаркт міокарда з коморбідною патологією не дозволяють використовувати їх в якості диференційно-діагностичних критеріїв оцінки функціональних резервів серцево-судинної системи. Одночасно виявлено пряму кореляційну залежність між наявністю коморбідного стану та віком пацієнтів, тривалістю артеріальної гіпертензії, частотою дихання, рівнем плазмового креатиніну та індексом коморбідності Чарльсона, а також обернену достовірну кореляцію з ліпопротеїдами високої густини, SPO2 та тестом 6-хвилинної ходьби. Отримані результати стали обґрунтуванням для стратифікації ризиків у пацієнтів, які включаються в програму реабілітації не лише за традиційними маркерами електричної та гкмодинамічної стабільності серцево-судинної системи, але і за вищенаведеними прихованими ризик-факторами.
Keywords: інфаркт міокарда; коморбідна патологія; кардіореабілітація; індекс Чарльсона; ліпопротеїди високої густини