МОРФОЛОГІЧНА СТРУКТУРА ГЕПАТОЦИТІВ ПРИ АСЕПТИЧНОМУ ЗАПАЛЕННІ ОЧЕРЕВИНИ ЩУРІВ - Волошина, О.В.; Шепітько, В.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведені експериментальні дослідження на тваринах при моделюванні асептичного запалення черевної порожнини. Морфологічні дослідження печінки тварин проводилися після їхньої евтаназії в різні терміни, починаючи з 1-ої доби й по 30-у добу. Результати дослідження виявили, що дистрофічні зміни гепатоцитів з’являлися з першої доби виникнення перитоніту – вже в реактивній фазі: розширення та повнокров’я судин, дистрофічні зміни гепатоцитів. Ці зворотні зміни обґрунтовані адаптаційною реакцією клітин печінки. У токсичній і особливо в термінальній фазах перитоніту виникали деструктивні зміни гепатоцитів печінки в піддослідних пацюків.
Keywords: асептичне запалення; реактивна фаза перитоніту; токсична та термінальна фаза