ОСОБЛИВОСТІ ГОРМОНАЛЬНОГО І МЕТАБОЛІЧНОГО СТАТУСУ У ЧОЛОВІКІВ З ПЕРВИННИМ ГІПОТИРЕОЗОМ - Крицький, Т.І.; Пасєчко, Н.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведено порівняльний аналіз гормональних, антропометричних і метаболічних показників у 60 чоловіків з гіпотиреозом і 25 чоловіків без гіпотиреозу (контрольна група). Встановлено, що група чоловіків з гіпотиреозом у порівнянні з контрольною групою характеризувалася підвищеними рівнями загального холестерину і холестерину ліпопротеїнів низької щільності. Результати дослідження свідчать про значне підвищення рівня ФСГ у хворих на гіпотиреоз порівняно з контрольною групою. Натомість, вміст лютеїнізуючого гормону (ЛГ), естрадіолу та кортизолу у чоловіків з гіпотиреозом не відрізнявся від аналогічних параметрів контрольної групи.Враховуючи те, що гіпофізарно-гонадна система знаходиться в тісному контакті з гіпофізарно-щитоподібною і гіпофізарно-наднирковою системами, вивчено рівень кортизолу у чоловіків з гіпотиреозом. Не було достовірних відмінностей у рівні кортизолу у всіх пацієнтів. Отже, функціональні резерви і компенсаторні механізми ендокринної системи у чоловіків з гіпотиреозом практично повністю збережені.Показано значне підвищення рівня ФСГ у групі чоловіків з гіпотиреозом порівняно з контрольною групою. У той час як ФСГ необхідна для нормального сперматогенезу, підвищення рівня крові у чоловіків з гіпотиреозом свідчить про послаблення функції яєчок і компенсаторне збільшення гіпофізарної активності за принципом негативного зворотного зв'язку для відновлення гомеостазу.Наведені результати свідчать про зв'язок між гіпотиреозом і зміною гормонального балансу у чоловіків, що, очевидно, може перейти в гіпогонадизм, знижену сексуальність і ослаблений сперматогенез. Враховуючи поширений гіпотиреоз, комбінація гіпогонадизму, статевої дисфункції та олігоспермії може призвести до зниження фертильності чоловіків на популяційному рівні.У чоловіків з гіпотиреозом змінюється гормональний статус, що проявляється зниженням вмісту тестостерону та збільшенням рівня фолікулостимулюючого гормону в крові.Гіпотиреоз не впливав на рівень інших гормонів у крові (лютеїнізуючий, естрадіол, кортизол).Гіпотиреоз у чоловіків супроводжується змінами ліпідного обміну (підвищенням вмісту в крові загального холестерину і холестерину ліпопротеїдів низької щільності).У групі чоловіків з гіпотиреозом спостерігалося зниження рівня тестостерону і підвищення рівня фолікулостимулюючого гормону (ФСГ) в крові в порівнянні з контролем, в той час як рівень інших репродуктивних гормонів (естрадіолу, лютеїнізуючого гормону) не змінювався. Передбачається, що у чоловіків з гіпотиреозом знижений рівень тестостерону і підвищений рівень ФСГ є першим індикатором ризику розвитку функціонального гіпогонадизму, що може призводити згодом до зниження лібідо, еректильної дисфункції і субфертильності.
Keywords: гіпотиреоз; репродуктивні гормони; метаболічний статус; чоловіки