ПРОМЕНЕВІ БІОМАРКЕРИ ЗА ДАНИМИ КОНУСНО-ПРОМЕНЕВОЇ КОМПЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ОЗНАК АНАТОМІЧНОЇ АСИМЕТРІЇ ВЕРХНЬОЇ ТА НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕП У ОСІБ ЗРІЛОГО ВІКУ - Кухлевський, Ю.І.; Масна, З.З. (Світ медицини та біології, 2018)
Конусно-променева комп'ютерна томографія (КПКТ) – сучасний широковживаний метод для створення 3D зображень та визначення кількісно-якісних показників кісткової тканини структур черепно-лицевої ділянки за допомогою сірих шкал Hounsfield, проте відкритим залишається питання застосування його променевих біомаркерів для створенню персоналізованої тактики діагностики та лікування. Метою дослідження було вивчення променевих біомаркерів особливостей структури кісткової тканини коміркового відростка верхньої та нижньої щелеп в молодих осіб зрілого віку різної статі та закономірностей її вікової перебудови за умови збереження цілісності зубного ряду. Групу спостереження склали 120 осіб (45 чоловіків та 75 жінок), без захворювань в анамнезі, що могли б вплинути на стан кісткової тканини. Враховуючи критерії виключення, у робочу групу дослідження увійшло 40 осіб, в тому числі 21 чоловічої статі та 19 жіночої статі. Всіх обстежених поділили на групи, пов'язані з віком: 1) 21-28 років; 2) 29-35 років. Тривимірні обстеження щелепно-лицевої ділянки виконано на комп'ютерному томографі з конусоподібним променем (КПКТ). Лінійні розміри зубощелепних сегментів залежать від віку та статі пацієнта. Розміри ВЩс та НЩс відповідають конкретним анатомічним типам, які слід враховувати, як анатомічну функціональну асиметрію при діагностиці та лікуванні стоматологічних пацієнтів. КПКТ може стати корисним інструментом для оцінки радіологічних біомаркерів ранніх ознак товщини кісткової тканини та створення превентивної персоналізованої медичної стратегії. Поточні аналізи свідчать, що адентія може бути фактором ризику для ранніх ознак щільності кісткової тканини у безсимптомних молодих людей.
Keywords: анатомія; цифровий конусно-променевий томограф; товщина кістки; верхні щелепа; нижня щелепа; коміркова ділянка; здоров’я ротової порожнини