ІМУНОГІСТОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ НАДНИРКОВИХ ЗАЛОЗ ПОТОМСТВА ЩУРІВ, ЩО РОЗВИВАЛОСЯ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ГІПО- ТА ГІПЕРТИРОЗУ МАТЕРИНСЬКОГО ОРГАНІЗМУ - Луцик, С.О.; Ященко, А.М. (Світ медицини та біології, 2018)
З використанням імуногістохімічних методів – визначення маркерів клітинної проліферації та апоптозу Кі-67, VEGF та Casp3 відповідно – досліджено вплив експериментального гіпо- та гіпертирозу материнського організму на надниркові залози потомства щурів 1-ї та 10-ї доби постнатального розвитку. Продемонстровано високу інтенсивність процесів як проліферації, так і апоптозу, що супроводжували постнатальний морфогенез надниркових залоз; при цьому найбільш активна перебудова ідентифікована у пучковій зоні кори. На 1-у добу постнатального онтогенезу на тлі гіпотирозу виявлено затримку розвитку мозкової речовини, тоді як гіпертироз супроводжувався пригніченням проліферативної активності клітин клубочкової зони наднирників. На 10-у постнатальну добу на тлі тироїдного дисбалансу задокументовано посилення процесів проліферації і апоптозу у складі кіркової речовини у поєднанні з пригніченням інтенсивності обох процесів у мозковій речовині надниркових залоз.
Keywords: щури; онтогенез; надниркові залози; материнський гіпо- та гіпертироз; імуногістохімічне дослідження