РОЗВИТОК ТА СТАНОВЛЕННЯ БУДОВИ ТВЕРДОГО ПІДНЕБІННЯ У ПЕРШОМУ ТРИМЕСТРІ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО ПЕРІОДУ РОЗВИТКУ - Проданчук, А.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Вивчення морфологічних особливостей онтогенетичних процесів в пренатальному періоді сприяє не тільки розумінню механізмів нормального формоутворення твердого піднебіння та становлення його топографії, але й визначенню варіантів його будови та природжених вад. За допомогою сучасних адекватних анатомічних методів досліджено 14 зародків, 19 передплодів людини, які загинули від причин, не пов’язаних із захворюваннями щелепно-лицевої ділянки та розвивалися в матці за відсутності впливів явно виражених шкідливих чинників зовнішнього і внутрішнього середовища. Уточнені особливості закладки і становлення будови твердого піднебіння у першому триместрі внутрішньоутробного розвитку, вивчено особливості морфогенезу окремих структур твердого піднебіння, визначено кількісні характеристики окремих складових твердого піднебіння із застосуванням морфометричного методу дослідження. Встановлено, що впродовж 6-7 тижнів внутрішньоутробного розвитку на бічних стінках первинної ротової порожнини з’являються невеликі випини шару мезенхіми, які є зачатками піднебінних відростків верхньої щелепи. Зазначені вище острівці є зачатками меккелевого хряща. Наприкінці 8-го тижня внутрішньоутробного розвитку піднебінні відростки із косого (майже вертикального) положення переходять у горизонтальне. Наявність епітеліальної “пробки” в носовій порожнини створює морфологічні передумови горизонтального положення твердого піднебіння. Наприкінці передплодового періоду тверде піднебіння набуває дефінітивної будови та представлене закладкою піднебінних відростків верхньої щелепи і закладкою горизонтальної пластинки піднебінної кістки.
Keywords: тверде піднебіння; анатомія; зародок; передплоди; людина