ХАРАКТЕРИСТИКА СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ СТОВБУРА СІДНИЧНОГО НЕРВА ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНОЇ ПЛАЦЕНТИ У ЩУРІВ - Свиридюк, Р.В.; Шепітько, В.І.; К В. Шепітько, K.V.; Клипаченко, І.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Ушкодження переферичних нервів різними чинниками є актуальною проблемою сучасної практичної та експериментальної медицини. При враженні запальним процесом переферійних нервів, лікування, та реабілітація таких хворих займає тривалий час. Метою дослідження було встановлення змін морфометричних параметрів структурних елементів стовбура сідничного нерва у щурів при одноразовому підшкірному введенні кріоконсервованої плаценти. Стовбур сідничного нерва був вилучений від 50 статевозрілих щурів-самців лінії "Вістар". За допомогою мікроскопу з цифровою мікрофотонасадкою проводили морфометрію наступних показників: загальна товщина сідничного нерва, товщина епіневрію, товщина периневрію, товщина ендоневрію. Виявлено, що показники загальної товщини, епіневрію та ендоневрію стовбура сідничного нерва щурів реагували збільшенням показника з максимальним значенням на 3-у добу експерименту та повним відновленням їх параметрів на 7-му добу. Встановлено, що відновлення всіх показників до значень інтактної групи було виявлено на 7-у добу експерименту. Вищевикладене припускає, що нормалізація всіх морфометричних показників сідничного нерва на 7 добу може бути тільки після одноразового введення кріоконсервованої плаценти.
Keywords: стовбур; сідничний нерв; кріоконсервована плацента; експеримент