ДЕЯКІ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНІ ТА КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РАКУ ГРУДНОЇ ЗАЛОЗИ У ЧОЛОВІКІВ - Совгиря, С.М.; Винник, Н.І.; Филенко, Б.М.; Сербін, С.І.; Агашков, Є.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Рак грудної залози у чоловіків (РГЗ) – рідкісна злоякісна пухлина епітеліального походження, що розвивається з клітин рудіментарних молочних залоз.Серед різних неоплазій у жінок рак молочної залози займає 1 місце по частоті виникнення у світі. За даними статистичних досліджень рак грудної залози у чоловіків не є розповсюдженою патологією. Однак, незважаючи на відносну рідкісність даної патології, проблема РГЗ у чоловіків безперечно важлива. На користь більш пильного її вивчення свідчить зокрема той факт, що більше половини хворих чоловіків уперше звертаються за медичною допомогою вже з місцевопоширеним і метастатичним РГЗ.Метою нашого дослідження було визначення основних епідеміологічних та клініко-морфологічних особливостей даного захворювання у чоловіків на підставі аналізу літератури і даних щодо захворюваності та смертності від раку грудної залози в Полтавській області. Для досягнення поставленої мети нами проведено вивчення захворюваності та смертності від раку грудної залози у чоловіків з 2010 по 2017 роки на підставі даних канцер-реєстру Полтавського обласного клінічного онкологічного диспансеру та банку архівного біопсійного матеріалу Полтавського обласного патологоанатомічного бюро.Встановлено, що за вивчений період у Полтавській області було зафіксовано 34 вперше виявлених випадків раку грудної залози у чоловіків. Щороку у даному регіоні виявлялось 4,5±2,5 випадків на РГЗ, найбільша кількість зареєстрована у 2010 році – 7 випадків, найменша – у 2011 році (2-є хворих). Таким чином, на 100000 населення в області щорічно, в середньому, виявлялося 0,7 випадків захворюванності, що повністю співпадає з аналогічними показниками по Україні.Показник смерності від раку грудної залози у чоловіків в Полтавській області склав, в середньому, 0,4 на 100 тисяч населення, що також співпадає з аналогічними показниками країни в цілому.Серед гістологічних варіантів РГЗ в наших спостереженнях переважали інвазивні форми (97,06% випадків), що значно перевищують дані, наведені іншими науковцями [5,6]. На даній стадії інвазії візначити джерело походження пухлини у більшості випадків не вдалося.При визначені ступеня диференціювання РГЗ істотно переважали низько диференційовані варіанти, що відповідають третьому ступеню анаплазії (G3) – 50,1%, рідше зустрічались помірно диференційовані форми з другим ступенем анаплазії (G2) – 35,2%, решта 14,7% припадала на першу ступень анаплазії (G1).Виходячи з цього необхідно зазначити, що подібна пізня діагностика на РГЗ пояснюється, з одного боку, відсутністю необхідної інформованості у самих пацієнтів чоловічої статі, з іншої сторони, недостатньою онкологічною настороженістю лікарів первинної ланки та низьким рівнем діагностичного пошуку в Україні і Полтавській області насамперед.
Keywords: рак грудної залози; чоловіки