ГІСТОФІЗІОЛОГІЯ КІНЦЕВИХ ВІДДІЛІВ ЧАСТОЧОК ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ПРИ ХРОНІЧНІЙ ІНТОКСИКАЦІЇ ЕТАНОЛОМ - Шевченко, К.В.; Гарець, В.І.; Федонюк, Л.Я.; Волков, К.С.; Нестерук, С.О. (Світ медицини та біології, 2018)
В роботі представлені дані морфометричного дослідження паренхіми піднижньощелепної слинної залози при хронічній інтоксикації етанолом. Встановлено, що хронічна інтоксикація етанолом впливає на морфофункціональний стан кінцевих відділів часточок піднижньощелепної залози щурів, що підтверджується зменшенням діаметру просвіту та збільшенням висоти епітеліоцитів до 15,44±0,41мкм на ранніх стадіях спостереження. Зменшенням діаметру зовнішнього та діаметру просвіту із зменшенням висоти епітеліоцитів на тридцяту добу експерименту. Що обумовлене дистрофічними змінами в клітинах кінцевих відділів піднижньощелепних залоз щурів на пізніх стадіях експерименту, та підтверджується зменшенням їх розмірів, кількості секреторних гранул та підвищенням оптичної щільності клітин.
Keywords: хронічна інтоксикація етанолом; щури; піднижньощелепні слинні залози