ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ ГРИП-АСОЦІЙОВАНИХ ПНЕВМОНІЙ - Боднар, В.А.; Прийменко, Н.О.; Дубинська, Г.М.; Котелевська, Т.М.; Боднар, Л.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Встановлено, що в 2017 році в порівнянні з 2016 роком в Полтавській області зареєстровано в 6 разів менше випадків грипу, про що опосередковано свідчила і кількість госпіталізованих хворих з цією патологією в ПОКІЛ. Але незважаючи на це, частота розвитку пневмоній, які ускладнювали перебіг грипу за даними ПОКІЛ, залишалася на стабільно високому рівні (20,84% в 2016 році і 20,19% у 2017 році). Продемонстровано, що клінічний перебіг пневмонії, яка ускладнює грип, мало особливості, які проявляються вже в початковому періоді захворювання, з переважанням проявів загальноінтоксикаційного синдро-му. Це могло маскувати симптоми раннього розвитку пневмонії і обумовлювати госпіталізацію хворих у більш пізні терміни. Практично у половини пацієнтів реєстрували двосторонній запальний процес, при цьому фізикальні зміни (аускультативна картина пневмонії і зниження пульсової сатурації кисню) передували рентгенологічним змінам. Перебіг пневмонії у значної кількості хворих був важким з необхідністю в кисневій терапії. При бактеріологічному дослідженні мокротиння у пацієнтів з пневмонією при грипі частіше ідентифікували такі патогени, як Stretococcus pneumonia і Staphylocосcus aureus.
Keywords: грип-асоційована пневмонія; поширеність; фактори ризику; клінічні особливості