ВИВЧЕННЯ ЗМІН ДЕЯКИХ ФУНКЦІЙ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ У ХВОРИХ НА ПОШИРЕНИЙ ПСОРІАЗ - Дащук, А.М.; Добржанська, Є.І.; Пустова, Н.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження було вивчення змін вмісту деяких гормонів ендокринної системи у хворих на псоріаз. Отримані результати дозволили визначити у 54 (84,4%) пацієнтів з псоріазом різноспрямовані ендокринні відхилення. Спостерігалися зміни коефіцієнта напруги адаптації в залежності від тривалості перебігу захворювання. Визначено розлади адаптації у хворих на псоріаз. Дані порушення диктують необхідність пошуку методів, спрямованих на підвищення можливостей організму переносити стрес і поліпшення адаптаційних можливостей.
Keywords: псоріаз; патогенез; ендокринна система; адаптаційний синдром