ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ХРОНІЧНОЇ ГАСТРОДУОДЕНАЛЬНОЇ ПАТОЛОГІЇ ЗА СТАНОМ ПЕРИФЕРИЧНОЇ МІКРОЦИРКУЛЯЦІЇ У ДІТЕЙ ШКІЛЬНОГО ВІКУ - Нечитайло, Ю.М.; Нечитайло, Д.Ю.; Міхєєва, Т.М.; Буряк, О.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
Було обстежено 60 дітей шкільного віку, які знаходились на стаціонарному лікуванні у гастроентерологічному відділенні з діагнозом хронічної неускладненої гастродуоденальної патології. Всім дітям проведено ендоскопічне дослідження верхніх відділів травного тракту з оцінкою кровонаповнення слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки; проведено капіляроскопію нігтьового ложа. Під час ендоскопічного дослідження слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки у дітей із хронічними гіпертрофічними та хронічними ерозивними гастродуоденітами спостерігались більше виражений набряк слизової оболонки, стаз та наявність геморагій, ніж у дітей з хронічними поверхневими гастритами та хронічними поверхневими гастродуоденітами, що можна пояснити наслідком порушення кровонаповнення слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. У дітей із хронічними ерозивними і гіперпластичними гастродуоденітами частіше виявляли симптоми порушення мікроциркуляції, а саме: феномен «сладжування», локальний спазм, патологічну звивистість та зміну калібру капілярів, що можна пояснити наслідком вегетативної дизрегуляції, яка, в свою чергу, супроводжується розладами мікроциркуляції.
Keywords: діти шкільного віку; хронічна гастродуоденальна патологія; слизова оболонка шлунка та дванадцятипалої кишки; мікроциркуляція