КЛІНІКО-ЕПІДЕМІОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА СЕРОЗНИХ МЕНІНГІТІВ У ДОРОСЛИХ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ (ПОДІЛЬСЬКИЙ РЕГІОН, УКРАЇНА): ОДИНАДЦЯТИЛІТНЄ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНЕ СПОСТЕРЕЖЕННЯ - Пипа, Л.В.; Свістільнік, Р.В.; Лисиця, Ю.М.; Юзвишина, О.В.; Поліщук, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Нами проведено аналіз 193 випадків серозного менінгіту у дорослих за період з 2007 по 2017 роки, з яких 103 (53,4%) чоловіків і 90 (46,6%) жінок. Етіологію захворювання визначали шляхом дослідження ліквору методом ПЛР. Ускладнення визначалися на підставі клінічної картини і методом КТ або МРТ. При дослідженні використовувався аналітичний метод. Найбільший сезонне зростання захворюваності припадає на період з травня по листопад місяць, і становить 71,5% з піком у вересні (13,9%). Середній вік пацієнтів становив 34,4 ± 14,6 року. Хворіли переважно пацієнти, які проживали у міських поселеннях (64,2%), в порівнянні з жителями сільської місцевості (35,8%). У 100% випадків захворювання починалося з лихоманки, головного болю (94,3%), блювання (80,4%), судом (2,6%). Середній рівень цитоза в лікворі становив 422,5 ± 291,8 клітин з переважанням лімфоцитів, а рівень білка - 0,80 ± 0,28 г / л. Етіологічний фактор був визначений у 21 пацієнтів (10,9%). Хворіють переважно пацієнти з 18 до 39 років (72%). Головними збудниками серозних менінгітів були віруси простого герпесу (42,8%), етеровіруси (28,6%) і мікобактерія туберкульозу (19%). У 33,7% пацієнтів спостерігалися ускладнення з боку ЦНС. Поширеність серозного менінгіту серед дорослих склало 1,35 на 100 тис населення з співвідношенням між чоловічою і жіночою статтю 1,1: 1.
Keywords: серозний менінгіт; епідеміологія; етіологія; дорослі