ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ПОВЕРХНЕВОЇ АДГЕЗІЇ S. MUTANS І C. ALBICANS ТА МЕХАНІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ЯК ЕКСПЛУАТАЦІЙНИХ ХАРАКТЕРИСТИК МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ТИМЧАСОВОГО НЕЗНІМНОГО ЗУБНОГО ПРОТЕЗУВАННЯ - Фастовець, О.О.; Котелевський, Р.А.; Матвєєнко, Р.Ю. (Світ медицини та біології, 2018)
Ускладнення тимчасового зубного протезування пов’язані з властивостями матеріалів для їх виготовлення. Нами досліджено 7 матеріалів щодо адгезії S. mutans та C. albicans до їх поверхні шляхом колориметричного аналізу, а також визначено силу, потрібну для їх розриву. Встановлено, що при використанні суспензії S. mutans найбільші показники оптичної густини, що відповідають інтенсивності поверхневої бактеріальної адгезії, виявлені для Акрилоксиду (19,71 ± 2,59) та Карбоденту (19,08 ± 2,23), та зменшувались у наступній послідовності: Tempolat C (12,33 ± 1,58), Structur Premium (10,78 ± 1,92), Protemt 4 (8,92 ± 1,62), Visalys Temp (6,82 ± 1,97), Telio CS c&b (4,68 ± 1,65) (р
Keywords: пластмаси; мікробна адгезія; S. mutans; C. albicans; колориметрія; сила розриву