МОРФОЛОГІЧНІ ПЕРЕБУДОВИ СУДИННОГО РУСЛА НАДНИРНИКІВ СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ ЗА УМОВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ПОЗАКЛІТИННОЇ ДЕГІДРАТАЦІЇ СЕРЕДНЬОГО СТУПЕНЯ - Гринцова, Н.Б.; Романюк, А.М. (Світ медицини та біології, 2018)
З метою вивчення морфологічних перебудов судинного русла наднирників статевозрілих щурів за умов експериментальної позаклітинної дегідратації середнього ступеня проведено експеримент на 12 білих статевозрілих щурах-самцях масою 250-300г, віком 7-8 місяців. Застосовувалися морфометричні, статистичні та загальноприйняті методики мікроанатомічного (гістологічного) методу дослідження. Позаклітинне зневоднення викликало помітні зміни у структурі судинного русла мозкової речовини наднирників у вигляді порушення кровонаповнення судин (дифузне венозно-капілярне повнокрів'я), змін реологічних властивостей крові та збільшення проникності стінок судин з формуванням множинних дрібновогнищевих діапедезних мікрогеморагій різних розмірів. Дистрофічні перебудови судинного русла негативно впливають на морфофункціональну та секреторну активність хромафінних клітин, в тому числі, і на порушення процесів евакуації катехоламінів в судинне русло. Це, в свою чергу, негативно впливає на розвиток в організмі компенсаторно-пристосувальних процесів та перебіг загального адаптаційного синдрому у відповідь на дію пошкоджуючого агента.
Keywords: наднирники; позаклітинна дегідратація; компенсаторно-пристосувальні процеси; венозно-капілярне повнокрів'я