СТРУКТУРНІ ОСОБЛИВОСТІ СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ СПИНКИ ЯЗИКА ЩУРІВ ПІСЛЯ ДІЇ МЕТАКРИЛАТУ - Єрошенко, Г.А.; Семенова, А.К. (Світ медицини та біології, 2018)
У роботі вивчено зміни структурних компонентів слизової оболонки спинки язика щурів після дії 1% ефіру метакрилової кислоти, які проявляються порушенням процесів диференціювання в епітеліальній пластинці у вигляді гіперкератозу. Товщина власної пластинки збільшилася протягом спостереження за рахунок гіпергідратації аморфної речовини, що супроводжується зменшенням висоти сполучнотканинних сосочків. Зміни в ланках гемомікроциркуляторного русла проявляються звуженням резистивної та ємнісної ланки на 14 добу експерименту з деяким відновленням показників на 30 добу. Протягом спостереження встановлено розширення просвіту капілярів на 20%.
Keywords: слизова оболонка; спинка язика; щури; 1% ефір метакрилової кислоти