МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ В ПЕЧІНЦІ 24-МІСЯЧНИХ ЩУРІВ НА РАННІХ СТАДІЯХ РОЗВИТКУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ - Жураківська, О.Я.; Боднарчук, Ю.В.; Перцович, В.М.; Кулинич, Х.Б.; Мєсоєдова, В.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою роботи було встановлення особливостей морфофункціональної перебудови печінки у ранні терміни перебігу стрептозотоцинового цукрового діабету (ЦД). ЦД моделювали одноразовим внутрішньоочеревинним введенням стрептозотоцину (5 мг на 100г маси тіла). Матеріал для дослідження забирали на 14 та 28 доби експерименту. Використали гістологічний, електронно-мікроскопічний, біохімічні методи дослідження. При стрептозотоциновому ЦД на тлі зростання глюкози і глікозильованого гемоглобіну виявляється зерниста дистрофія гепатоцитів з переходом у вакуольну. Структурні зміни печінки призводять до порушення її функції, що підтверджується підвищеним рівнем специфічних печінкових амінотрансфераз та зменшенням коефіцієнта Рітіса з 14 доби експерименту. Tакі зміни супроводжуються підвищенням активності прооксидантної системи, на що вказує достовірне зростання супероксиддисмутази в сироватці крові та гомогенатах печінки.
Keywords: печінка; печінкові трансамінази; супероксиддисмутаза; стрептозотоциновий цукровий діабет