МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НИРКОВИХ ТЕЛЕЦЬ У ЩУРІВ ПРИ ВВЕДЕННІ КРІОКОНСЕРВОВАНOЇ ПЛАЦЕНТИ - Капустянська, А.А. (Світ медицини та біології, 2018)
Отримані раніше позитивні експериментальні та клінічні дані, про використання введення кріоконсервованої плаценти, в лікуванні багатьох захворювань та відсутність достатніх наукових досліджень в галузі корекції запальних процесів нирок даним методом і спонукало нас до проведення даної роботи. Мета даної роботи полягає у вивченні морфологічних особливостей ниркових тілець у щурів за умов введення кріоконсервованої плаценти. Дослідження проведено на 14 щурах лінії Вістар. Першу групу склали 5 інтактних тварин, другу групу – 9 тварин, яким одноразово підшкірно вводили кріоконсервовану плаценту. Проведені мікроскопічні дослідження кіркової речовини нирок білих щурів за умов введення кріоконсервованої плаценти показали, що найбільш суттєві зміни проявляються в терміни 1 - 7 діб експерименту. На 10 - 14 добу експерименту відбувається відновлення структурної організації ниркових тілець до нирок інтактних тварин.
Keywords: нирка; ниркове тільце; щури; кріоконсервована плацента