ВИВЧЕННЯ МОЖЛИВОЇ УЛЬЦЕРОГЕННОЇ ТА МІСЦЕВОПОДРАЗНЮЮЧОЇ ДІЇ БЕНФУРАМУ - Корнієнко, В.І.; Дученко, К.А.; Ладогубець, О.В.; Пономаренко, О.В.; Гаркуша, І.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведені дослідження можливої ульцерогенної та місцевоподразнюючої дії бенфураму. Бенфурам у дозі 50 і 100 мг/кг не викликав пошкодження слизової оболонки шлунка і дванадцятипалої кишки. Слабка ульцерогенна дія бенфураму проявилася лише в дозі 200 мг/кг, він викликав пошкодження слизової оболонки шлунка в однієї тварини, що складає 10%, ВІ дорівнює 0,02, що в 10 разів менше, ніж при введені ацетилсаліцилової кислоти. На відміну від ацетилсаліцилової кислоти бенфурам не потенціює ульцерогенну дію етанолу. Введення бенфураму тваринам протягом 14 діб не викликає ушкодження слизової шлунка і дванадцятипалої кишки, У кролів бенфурам не викликав набряку повік, помутніння рогівки, сльозотечі, екземи, токсикодермії та кон’юнктивітів. Не спостерігали також змін з боку слизової кон’юнктиви очей і діаметру зіниці через добу після закапування.
Keywords: ульцерогенна; місцевоподразнююча дія; бенфурам