МОРФОЛОГІЧНИЙ СТАН МОЗКОВОЇ РЕЧОВИНИ НИРКИ ЩУРІВ ПРИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ ОПІКОВІЙ ТРАВМІ ШКІРИ ЗА УМОВ ЗАСТОСУВАННЯ ІНФУЗІЇ ГЕКОТОНУ - Маліков О. В., O.V. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті представлені структурні зміни мозкової речовини нирки при експериментальній опіковій травмі шкіри у щурів за умов застосування внутрішньовенної інфузії колоїдно-гіперосмолярного розчину гекотону. З‘ясовано, що гекотон діє на структуру органа як цитопротектор. Цитопротекторний ефект обумовлений індукцією гіпертрофії та гіперплазії мітохондрій. Також він діє як стимулятор мітофагії та інгібітор мітохондріальної трансдукції апоптозного сигналу. Одержані результати є своєрідним контролем і необхідні для інтерпретації у співставленні з даними, які мають бути отримані при дослідженні змін структурних компонентів мозкової речовини нирки за умов застосування інфузії інших комбінованих гіперосмолярних розчинів.
Keywords: опік; мозкова речовина нирки; світлова та електронна мікроскопія