ПОШУК МАРКЕРІВ ЗМІН CИНТЕТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТИРОЦИТА ПІД ВПЛИВОМ ПРИЙМАННЯ ЙОДУ В УМОВАХ ЙОДНОГО ДЕФІЦИТУ - Рябуха О. І., O.I. (Світ медицини та біології, 2018)
Обов’язковою передумовою діяльності клітини є різноманітність її станів, кожен з яких має притаманні тільки йому ознаки – маркери, які за ступенем завершеності трансформування одного стану в інший поділяють на маркери первинних змін, маркери переважаючою більшості змін та маркери остаточних змін. Репрезентована робота присвячена встановленню тих ультраструктурних складових елементів фолікулярного тироциту, які при впливі на його синтетичну активність йодом органічної і неорганічної хімічної природи набувають ознак маркерів переважаючої більшості змін. Якісну інформацію щодо кількості і стану органел тироцита, пов’язаних із синтезом тиреоїдних гормонів, отримували під час огляду електронограм щитоподібних залоз білих щурів-самців. Після її трансформування у кількісні показники і наступного проведення кореляційного аналізу, простежені кореляційні зв’язки між органелами візуалізовували шляхом побудови кореляційних портретів, які аналізували з позицій цитофізіології. Установлено, що синтетичну активність фолікулярних тироцитів достатньою мірою відображає ступінь електронної щільності їх цитоплазми. Найбільш виражені зміни в стані цитоплазми простежуються після зміни кількості вільних рибосом; встановлені зміни передують змінам кількості зв’язаних рибосом. Зазначене дає підстави розглядати ступінь електронної щільності цитоплазми фолікулярних тироцитів як маркер переважаючої більшості змін їх синтетичної активності.
Keywords: математичні технології в медицині; щитоподібна залоза; тироцит; цитофізіологія; маркери змін стану