МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЕПЕНДИМНОГО ШАРУ ЧЕТВЕРТОГО ШЛУНОЧКА ТА ВОЛОКОН РАДІАЛЬНОЇ ГЛІЇ ДОВГАСТОГО МОЗКУ В ПРЕНАТАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ ОНТОГЕНЕЗУ ЛЮДИНИ - Тихолаз, В.О.; Оніськова, О.В.; Скорук, Р.В.; Шпакова, Н.А.; Ющенко, Л.О. (Світ медицини та біології, 2018)
У роботі представлені результати морфологічного та гістологічного дослідження довгастого мозку у 230 ембріонів та плодів людини від 6-7 до 39-40 тижнів внутрішньоутробного розвитку. Препарати довгастого мозку забарвлено гематоксилін-еозином, метиленовим синім по Нісслю та імуногістохімічними маркерами (S100, синаптофізин, Ki-67, Bcl-2, віментин). Проведено комп’ютерну морфометрію та статистичну обробку отриманих даних. Встановлені різні вікові періоди зміни структури та клітинного складу епендимного шару четвертого шлуночку, виявлені особливості експресії імуногістохімічних маркерів в клітинах епендимного шару та вивчена топографія волокон радіальної глії довгастого мозку в ембріонів та плодів людини різного гестаційного віку.
Keywords: епендимний шар; нейральні стовбурові клітини; таніцити; епендимоцити; нейроонтогенез