РЕАКЦІЇ IBA-1-ПОЗИТИВНИХ КЛІТИН МІКРОГЛІЇ У СЕНСОМОТОРНІЙ КОРІ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЩУРІВ ПРИ ІНДУКЦІЇ ТРАНЗИТОРНОЇ ІШЕМІЇ - Яременко, Л.М.; Бідна, Л.П.; Шепелєв, С.Є.; Грабовий, О.М. (Світ медицини та біології, 2018)
З метою вивчення особливості реакції iba-1-позитивних клітин мікроглії у сенсомоторній корі головного мозку щурів при індукції транзиторної ішемії на фоні попередньої сенсибілізації мозковим антигеном та імунокорекції змін, що виникли був проведений експеримент на 135 білих статевозрілих щурах-самцях масою 260 – 290 г. Були застосовані гістологічні, імуногістохімічний, морфометричний та статистичний методи дослідження.Встановлено, що сенсибілізація мозковим антигеном призводить у корі мозку до нейродегенеративних змін та, після періоду незначного зменшення, до збільшення кількості клітин Iba-1+-мікроглії та їх гіпертрофії, що можна трактувати як нейрозапалення. Сенсибілізація мозковим антигеном потенціює реакцію (збільшення питомої кількості) мікроглії на транзиторне порушення кровообігу. Імуномодулятор імунофан зменшує реакцію Iba-1+-мікроглії у відновлювальний період після транзиторної ішемії. Це корелює зі сприятливішим перебігом постішемічного процесу в цілому. Останнє можна розглядати як прояв нейропротекторних властивостей імунофану.
Keywords: головний мозок; сенсибілізація; ішемія; Iba-1; мікроглія; імунофан