РІВЕНЬ ПЕРВИННИХ ПРОДУКТІВ ПЕРОКСИДНОГО ОКИСНЕННЯ ЛІПІДІВ ЗА УМОВ РІЗНОМАНІТНОЇ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СКЕЛЕТНИХ М’ЯЗІВ В КОМБІНАЦІЇ ЗІ ЗМІНАМИ ФОТОПЕРІОДУ - Гільмутдінова, М.Ш.; Черно, В.С.; Кошарний, В.В. (Світ медицини та біології, 2018)
В статті розглядаються особливості впливу іммобілізаційного стресу та надмірних фізичних навантажень в комбінації зі змінами фотоперіоду на рівень первинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів. Показано, що за умов комбінації іммобілізаційного стресу з цілодобовим освітленням, надмірних фізичних навантажень з цілодобовим освітленням, а також надмірних фізичних навантажень зі світловою депривацією рівень первинних продуктів пероксидного окиснення ліпідів підвищується, що може свідчити про посилення процесів пероксидації. Отримані результати можна розглядати як своєрідну адаптивну реакцію в досліджуваних умовах.
Keywords: пероксидне окиснення ліпідів; іммобілізаційний стрес; надмірне фізичне навантаження