ВИПАДОК ХИБНО НЕГАТИВНОГО РЕЗУЛЬТАТУ ХЕЛІК-ТЕСТУ У ХВОРОЇ НА ХРОНІЧНИЙ НЕАТРОФІЧНИЙ ГАСТРИТ ЗІ ВНУТРІШНЬОКЛІТИННИМИ «ДЕПО» ГЕЛІКОБАКТЕРНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Авраменко, А.О. (Світ медицини та біології, 2018)
Було проаналізовано випадок хибно негативного результату ХЕЛІК-тесту у 39-ти річної хворої на хронічний неатрофічний гастрит. Під час збору анамнезу було з’ясовано, що теперішнє загострення виникло на тлі сімейного стрессу, котрий тривав 4 місяці. Згідно Наказу № 271 МОН України від 13.06.2005 року хворій було проведено комплексне обстеження (№ 6459 від 26.05.17 р.), що включало в себе: покрокову рН-метрію за методикою Чорнобрового В.М., эзофагогастродуоденоскопію (ЭГДС) за загально прийнятою методикою, тестування на хелікобактерну інфекцію (уреазний тест та мікроскопування фарбованих мазків-відбитків з визначенням внутрішньоклітинних «депо» НР за порівняльною характеристикою) та гістологічні дослідження слизової щлунку, біопсій ний матеріал для яких відбирався із 4-х топографічних зон шлунку (середня третина антрального відділу та тіла шлунку за великою та малою кривизною). Також хворій додатково було проведено дихальний тест (ХЕЛІК-тест) для визначення рівня НР-інфекції згідно загальноприйнятої методики та визначення рівня натуральних кілерів (СD-16) у крові з метою виявлення внутрішньоклітинних «депо» хелікобактерної інфекції. Під час проведення комплексного обстеження у пацієнтки було виявлено наявність внутрішньоклітинних «депо» хелікобактерної інфекції, підтверджене двома різними методами – за порівняльної характеристики уреазного тесту та мікроскопування фарбованих мазків-відбитків із 4-х топографічних зон шлунку та за рівнем натуральних кілерів (CD-16) у крові. Таким чином, внутрішньоклітинне «депо» НР-інфекції є одним із факторів, що можуть призвести до хибно негативних результатів ХЕЛІК-тесту.
Keywords: хронічний неатрофічний гастрит; внутрішньоклітинне «депо» хелікобактерної інфекції; ХЕЛІК-тест.