ОСОБЛИВОСТІ КОМБІНОВАНОГО ЛІКУВАННЯ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ГЛОТКИ - Безшапочний, С.Б.; Иванченко, С.А.; Гришина, И.С. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті описано проблему лікування пацієнтів із запальними захворюваннями глотки. Сучасні концепції лікування запальних захворювань глотки, грунтуючись на клініко-анамнестичній оцінці стану хворого і при виключенні наявності бактеріальної інфекції включають загальнозміцнюючу терапію і місцеве застосування антисептиків, дезинфікуючих розчинів, топічних протизапальних препаратів. Відомо, що найменше побічних ефектів і протипоказань мають препарати рослинного походження. До цієї групи препаратів належать ІНГАЛІПТ АКТИВ ПЛЮС і ХЛОРОФІЛІПТ АКТИВ ПЛЮС. Було проведено аналіз результатів лікування пацієнтів із застосуванням даних препартов в комбінації з бензидаміну гідрохлоридом в порівнянні з монотерапією останнім. Отримані результати свідчать про більш високу ефективність комбінованого лікування. Серед пацієнтів основної групи, зокрема, підгрупи 1, що приймали бензидаміну гідрохлорид 3 мг у формі льодяників для розсмоктування х 3 р/день і Інгаліпту АКТИВ ПЛЮС в формі спрею х 3 р/день, спостерігалася більш швидка (на 0,64 бала) регресія гіперемії і набряклості мигдалин, що в свою чергу, може мати успішне застосування при лікуванні хронічних тонзилітів. У пацієнтів підгрупи 2, які отримували бензидаміну гідрохлорид 3 мг у формі льодяників для розсмоктування х 3 р/день і ХЛОРОФІЛІПТ АКТИВ ПЛЮС в формі спрею х 3 р/день, зазначалося більш швидке (на 1,37 бала) зниження гіпертрофії фолікулів і гіперемії задньої стінки глотки, що може свідчити про доцільність застосування даного поєднання переважно при лікуванні фарингітів.
Keywords: тонзиліт; фарингіт; інгаліпт актив плюс; хлорофіліпт актив плюс; бензидаміну гідрохлорид