ПОСТЧОРНОБИЛЬСЬКІ ТРЕНДИ У ПОШИРЕНОСТІ ХВОРОБ ТА ЗАХВОРЮВАНОСТІ ДИТЯЧОГО НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ - Волосовець, О.П.; Кривопустов, С.П.; Мозирська, О.В.; Скварська, О.О.; Салтанова, С.Д.; Ємець, О.В.; Каруліна, Ю.В. (Світ медицини та біології, 2018)
За тридцять років (1987 -2016 рр.) захворюваність дитячого населення, яке проживає у областях з радіоекологічними територіями, зросла від 455,4 до 1471,93 на 1000 дітей, тобто майже у 3,2 рази. Одночасно зростала серед дитячого населення зазначених областей і поширеність хвороб – у 2,6 рази. Проведений аналіз стану здоров’я дитячого населення, яке проживає у областях з територіями радіоекологічного контролю та зазнає постійного опосередкованого впливу наслідків аварії на ЧАЕС, свідчить про його прогресивне погіршення, яке відповідає загальний динаміці стану здоров’я дитячого населення країни. За останні 22 роки різниця у захворюваності між дітьми з областей з ТРК та іншими областями збільшилась на 80,3%, а у порівнянні із загальнодержавним показником різниця зросла на 66,8%. Звертає на себе увагу найвище збільшення захворюваності та поширеності новоутворень, хвороб ендокринної системи, хвороб системи кровообігу, хвороб сечової системи, кістково-м’язової системи, уроджених аномалій, деформацій та хромосомних аномалій, хвороб вуха та соскоподібного відростка, хвороб органів дихання. Темп зростання захворюваності за усіма класами хвороб дітей з областей з територіями радіоекологічного контролю за останні 22 роки склав + 42,1% та був найвищим у порівнянні з аналогічними параметрами у дітей з областей без ТРК, який складав + 32,9%, при загальнодержавному показнику зростання + 36,09%.
Keywords: діти; захворюваність; поширеність; інвалідність; Чорнобильська катастрофа; забруднення навколишнього середовища