ЗАЛЕЖНІСТЬ ВИРАЖЕНОСТІ АФЕКТИВНИХ РОЗЛАДІВ ВІД МОРФО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ - Гринь, К.В.; Гринь, В.Г.; Федорченко, І.Л.; Ющенко, Ю.П. (Світ медицини та біології, 2018)
Наявність і ступінь вираженості психічних розладів багато в чому залежить від морфо-функціонального стану головного мозку. Переважна кількість бійців, які приймали участь у бойових діях, страждає на посттравматичний стресовий розлад, перенесли черепномозкові травми. Встановлення залежності вираженості афективних розладів від морфо-функціонального стану головного мозку після перенесеної черепно-мозкової травми.За умови отримання інформованої згоди було обстежено 60 пацієнтів, віком від 19 до 60 років – учасників бойових дій, які страждали психічними розладами непсихотичного характеру і проходили стаціонарне лікування в одному з відділень Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні ім. О.Ф. Мальцева в період з 2014 по 2016 рр. Усім пацієнтам проводилося комплексне клінічне обстеження, проводилося КТ головного мозку та інші дослідження, огляди фахівців. Результати проведених досліджень демонструють, що вираженість психічних порушень залежить від морфо-функціонального стану головного мозку. Порушення психічної сфери, а саме афективні розлади, є невіддільною складовою частиною клінічної картини наслідків черепно-мозкових травм. Пацієнти з посттравматичними стресовими розладами та психічними розладами, обумовленими ушкодженням головного мозку (внаслідок черепно-мозкової травми) повинні в обов’язковому порядку отримувати комплексну психотропну та судинну терапію.
Keywords: морфо-функціональний стан головного мозку; черепно-мозкова травма; посттравматичний стресовий розлад