СТАТЕВИЙ ДИМОРФІЗМ НОРМАТИВНИХ ЦЕФАЛОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ВИЗНАЧЕНИХ ЗА МЕТОДОМ ХОЛДАВЕЯ В ЮНАКІВ ТА ДІВЧАТ ПОДІЛЛЯ - Дмітрієв М. O., M.O.; Тихолаз В. О., V.O.; Шепітько К. В., K.V.; Шінкарук-Диковицька М. М., М.М.; Андрощук О. В., O.V.; Бобрук С. В., S.V.; Закалата Т. Р., T.R. (Світ медицини та біології, 2018)
При вивченні індивідуальної лицевої гармонії слід враховувати як етнічні особливості морфометричних показників, так і вікові та статеві відмінності в середині самої етнічної групи. Однак дані щодо проявів статевого диморфізму цефалометричних показників м’яких тканин за методом Холдавея у українців відсутні. Метою нашого дослідження є встановлення статевих розбіжностей цефалометричних параметрів, що визначені за методикою Холдавея у юнаків і дівчат Подільського регіону України з ортогнатичним прикусом. За допомогою пристрою Veraviewepocs 3D, Моріта (Япония) у 38 юнаків (віком від 17 до 21 року) та 55 дівчат (віком від 16 до 20 років) з нормальною оклюзією наближеною до ортогнатичного прикусу були отримані та проаналізовані бокові телерентгенограми. Цефалометричні точки та вимірювання проводили згідно рекомендацій R. A. Holdaway, та з урахуванням рекомендацій A. E. Athanasiou та С. І. Дорошенко і Є. А. Кульгинского. Статистична обробка отриманих результатів проведена в ліцензійному пакеті "Statistica 6,0" з використанням непараметричних методів оцінки отриманих результатів. В юнаків встановлені достовірно більші, або тенденція до більших значень ніж у дівчат наступних цефалометричних параметрів, що визначаються за методом Холдавея: товщина основи верхньої губи, товщина Верміліона верхньої губи, кут Холдавея, відстань від точки Sm до H-лінії, товщина м’яких тканин підборіддя та відстань від точки Sn до H-лінії. Інші цефалометричні параметри визначені за методом Холдавея (м`якотканий лицевий кут, глибина носа, глибина носо-губної складки, опуклість скелетного профілю та відстань нижньої губи до Н-лінії) не мають достовірних, або тенденцій розбіжностей між юнаками і дівчатами.
Keywords: цефалометрія; статевий диморфізм; аналіз Холдавея; українські юнаки та дівчата