АНАЛІЗ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ МІКРОБІОЛОГІЧНИМИ ТА БІОХІМІЧНИМИ, БІОФІЗИЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ У ПАЦІЄНТІВ, ЯКІ КОРИСТУЮТЬСЯ ЗНІМНИМИ ПРОТЕЗАМИ - Дмитришин, Т.М. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті наведено результати вивчення взаємозв’язку між мікробіологічними та біохімічними, біофізичними показниками у 227 пацієнтів, які користувалися частковими та повними знімним протезами та мали різний рівень гігієни ротової порожнини. За належного рівня гігієни ротової порожнини найсильніші достовірні прямі кореляційні зв’язки були встановлені між показниками мікробного числа та концентрацією аміаку; масивністю колонізації представниками резидентної мікрофлори ротової порожнини – α-гемолітичними Streptococcus sp. та швидкістю слиновиділення; а обернений – між масивністю колонізації α-гемолітичними Streptococcus sp. та концентрацією аміаку. Натомість за неналежного рівня гігієни найвищі достовірні сильні кореляційні зв’язки простежувалися між показниками мікробного числа та в’язкості – прямий, а між показниками мікробного числа та швидкістю слиновиділення – обернений.
Keywords: мікробіологічні показники; біохімічні; біофізичні показники; гігієна ротової порожнини; знімні пластинкові протези