ОСОБЛИВОСТІ СКЛАДУ МАСИ ТІЛА ПАЦІЄНТІВ З НАДМІРНОЮ ВАГОЮ ТА ОЖИРІННЯМ - П.Ф. Колісник., P.F.; Долинна, О.В.; Колісник, С.П.; Баранова, І.В.; Гуменюк, І.П. (Світ медицини та біології, 2018)
Ожиріння та надлишкова вага як прояв патологічних змін жирової складової маси тіла поширені серед населення світу усіх вікових груп та являються одним з основних модифікованих факторів ризику хронічних неінфекційних захворювань. Метою даного дослідження було вивчення особливостей зміни складу маси тіла (СМТ) пацієнтів з ожирінням і надлишковою вагою методом біоелектричного імпедансу. Вихідні дані отримані способом викопіювання інформації 98 протоколів біоімпедансного аналізу складу маси тіла пацієнтів (29 чоловіків і 69 жінок; вік 46,8 ± 4,7 років), які лікувались в «Центрі медичної реабілітації та спортивної медицини» (м. Вінниця) впродовж 2011-2017 років. Статистичну обробку отриманих результатів проводили за допомогою кореляційного аналізу з використанням програми Microsoft Excel пакета Microsoft Office 2010. Встановлено наявність сильного прямого кореляційного зв'язку між масою м’язової (ММТ) та кісткової тканин (МКТ) (r=0,99, p
Keywords: компонентний склад маси тіла; саркопенія; ожиріння; надлишкова вага; остеопенія; остеопороз