ВПЛИВ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ НА ПЕРЕБІГ ОСНОВНИХ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ З ДИСПЛАСТИЧНИМ СКОЛІОЗОМ - Коротич, Н.М.; Доброскок, В.О.; Колісник, І.А.; Попело, Ю.В.; Ващенко, І.Ю.; Ілик, Р.Р. (Світ медицини та біології, 2018)
Вивчено клінічні особливості перебігу карієсу зубів, флюорозу і гінгівіту у дітей, які страждають на диспластичний сколіоз Ι-ΙΙ ступенів важкості. Розроблено й апробовано в клініці комплекс лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на попередження виникнення та подальшого прогресування основних стоматологічних захворювань у цих дітей. Підтверджено його високу клінічну ефективність. Редукція приросту карієсу постійних зубів склала за рік 26,17%, через 2 роки - 43,75%. Досягнуто стійку клінічну ремісію гінгівіту, про що свідчить зменшення ПМА через 12 місяців на 39,06%. Застосування комплексу мало виражений пролонгований лікувально-профілактичний вплив на тверді тканини зубів, уражених флюорозом.
Keywords: діти; карієс зубів; флюороз; гінгівіт; диспластичний сколіоз; профілактика стоматологічних захворювань