ХАРАКТЕРИСТИКА ІНТРАОПЕРАЦІЙНОГО ТЕМПЕРАТУРНОГО ГОМЕОСТАЗУ І ПРОФІЛАКТИКА НЕНАВМИСНОЇ ІНТРАОПРЕЦІЙНОЇ ГІПОТЕРМІЇ - Шкурупій, Д. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження є визначення характеристик інтраопераційного температурного гомеостазу та розробка методів профілактики ненавмисної інтраопераційної гіпотермії. Дослідження включало вивчення температурного гомеостазу у 160 хірургічних хворих. Пацієнти досліджуваної групи перебували в умовах корекції їх температурного гомеостазу місцевим застосуванням полімерного поліетилентерефталатного покриття. Пацієнтам контрольної групи будь-яких методи, спрямовані на корекцію їх температурного гомеостазу, не застосовувались. Виявлено поступове зниження температури всіх частинах тіла, а також інтегральних показників температурного гомеостазу в інтраопераційному періоді. Найбільш виражене зниження температури хірургічних хворих спостерігалося на 60-й хвилині хірургічної процедури на шкірі стегон та рук. Запобігання зниженню температури було можливим завдяки ізоляції стегон та рук пацієнтів захисними матеріалами.
Keywords: температурний гомеостаз; ненавмисна інтраопераційна гіпотермія; профілактика