СТРУКТУРА МОЗКУ ЩУРІВ ЛІНІЇ SHR З ГЕНЕТИЧНО ДЕТЕРМІНОВАНОЮ АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Айдарова, В.С.; Наумова О.В.1, O.V.; Кудокоцева, О.В.; Ломакін, І.І.; Бабійчук, В.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
У роботі були проведені морфологічні та морфометричні дослідження тканини головного мозку з області прецентральної звивини спонтанно гіпертензивних щурів лінії SHR. У тварин цієї лінії в артеріальних судинах м'яких мозкових оболонок виявлені морфологічні зміни, характерні для артеріальної гіпертензії: гіпертрофія і гіперплазія гладких міоцитів, помірний міжм'язовий склероз, нерівномірно виражений спазм, плазматичне просочування, гіаліноз стінки частини артерій і артеріол. У капілярах речовини головного мозку спостерігалися ознаки стазу і роз'єднання ендотеліоцитів, в венозних судинах – ознаки застійного повнокров'я. Морфометрично в групі щурів лінії SHR значення щільності нейроглії і нейрогліального індексу були значуще більше, а нейронів і функціонуючих капілярів – значуще менше в порівнянні з показниками нормотензівного контролю, що свідчить про розвиток патологічних змін в їх центральній нервовій системі.
Keywords: артеріальна гіпертензія; спонтанно-гіпертензивні щури; головний мозок