МЕТИЛЕТИЛПІРИДИНОЛУ СУКЦИНАТ ЯК ПОТЕНЦІЙНИЙ АД’ЮВАНТ ПРОТИМІКРОБНИХ ЗАСОБІВ - Важнича, О.М.; Г.А Лобань., G.A.; Н.О. Боброва., N.A.; Ганчо, О.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Стаття присвячена вивченню дії метилетилпіридинолу сукцинату (мексидолу) та його комбінацій з антибіотиками на розвиток культур еталонних штамів E. coli АТСС 25922 та S. aureus АТСС 25923 стандартними методами серійних розведень та диско-дифузійним. Показано, що препарат має пригнічувальну дію на вказані штами стафілококу та кишкової палички, що свідчить про наявність у нього антимікробних властивостей та їх широкий спектр за мінімальної інгібуючої концентрації 1250 мкг/мл. Він здатний підсилювати чутливість мікроорганізмів до антибіотиків різного механізму дії, а саме E. coli АТСС 25922 – до цефтазидиму та доксацикліну, S. aureus АТСС 25923 – до цефтазидиму, ванкоміцину, фузидину, норфлоксацину. Це дає підстави вважати, що метилетилпіридинолу сукцинат доцільно застосовувати як ад’ювант протимікробної терапії. Вочевидь, потенціювання ефекту антибіотиків разом з антиоксидантною, антитоксичною та протизапальною дією препарату на організм хворого сприятиме підвищенню ефективності терапії гнійно-інфекційних захворювань.
Keywords: метилетилпіридинолу сукцинат; мексидол; антимікробна дія; еталонні штами мікроорганізмів