ВИВЧЕННЯ РОЗПОДІЛУ ГЛЮКОКОНЬЮГАТІВ В ПЕРСПЕКТИВІ РОЗРОБОК МІСЦЕВОЇ ТЕРАПІЇ СТОМАТОГЕННИХ ВЕРХНЬОЩЕЛЕПНИХ СИНУСИТІВ - Варжапетян С. Д., S.D.; Гулюк, А.Г. (Світ медицини та біології, 2018)
Дані що до гістотопографії глюкопротеінов (глюкоконьюгатів) при різних формах стоматогенного верхньощелепного синуситу можуть бути використані для розробок методів локальної терапії вражених структур мембрани Шнайдера. У 126 пацієнтів з різними формами стоматогенного верхньощелепного синуситу методом лектінгістохіміі виявили вуглеводні залишки з вираженою концентрацією в різних структурах мембрани Шнайдера, що може бути використано в майбутньому для акумуляції лікарських препаратів. Дослідження показало, що насичення N-ацетиленурамінової кислоти домінує лише в базальних клітинах мембрани Шнайдера у випадку одонтогенного верхньощелепного синуситу. Сиаліл (α2-6) галактоза, по відношенню до інших детермінант вуглеводів, мала високу експресію у пацієнтів з травматичною формою ятрогенного верхньощелепного синуситу, β-D-галактоза була тільки в циліарних клітинах хворих з медичною формою ятрогенного синуситу. L-фукоза та α-D-монози найчастіше були високо виражені у мембранних структурах Шнайдера в усіх формах стоматогенного верхньощелепного синуситу.
Keywords: лектиністохімія мембрани Шнайдера; ятрогенний верхньощелепний синусит; марковані ліки