МОРФОЛОГІЧНІ ЗМІНИ КАНАЛЬЦІВ НЕФРОНА НА ПІЗНІХ ТЕРМІНАХ ХРОНІЧНОГО ОПІОЇДНОГО ВПЛИВУ - Вільхова, І.В. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою дослідження є вивчення змін проксимальних звивистих канальців, петлі нефрона, дистальних звивистих канальців при тривалому використанні налбуфіну на пізніх термінах в експерименті. У результаті проведеного дослідження встановлено низку патологічних змін канальців нефрона. При тривалому введенні опіоїдів на пізніх термінах спостерігаються зміни усіх частин канальців нефрона. Найбільш виражені зміни виявлено у проксимальних звивистих канальцях. Протягом експерименту у частини проксимальних звивистих канальців на пізніх термінах опіоїдного впливу виявлено ознаки зернистої та гіаліново-крапельної дистрофії, виражені некротичні зміни. Вказані зміни прогресують впродовж експерименту. Епітеліоцити петель нефрона наприкінці восьмого тижня експерименту зазнають деструктивних змін, які вже не спостерігаються через десять тижнів експерименту і до його завершення. Наприкінці восьмого тижня експерименту і до його завершення виявлено некротичні зміни епітеліоцитів окремих дистальних звивистих канальців.
Keywords: нирка; канальці нефрона; налбуфін