МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НИРКОВИХ ТІЛЕЦЬ У ЩУРІВ - Капустянська, А.А.; Чайковський, Ю.Б.; Шепітько, В.І.; Челішвілі, А.Л. (Світ медицини та біології, 2018)
Метою даної роботи було вивчення морфологічних особливостей ниркових тілець в інтактних щурів та у групах контролю. Дослідження були проведені на нирках взятих від 32 щурів лінії Вістар. Першу групу склали 5 інтактних тварин, другу групу (контроль) – 9 тварин, яким вводили внутрішньоочеревинно 1 мл фізіологічного розчину, третю групу (контроль) – 9 тварин, яким проводили розріз шкіри на зовнішній поверхні стегна з формуванням підшкірної кишені з подальшим ушиванням, четверту групу (контроль) – 9 тварин, яким вводили внутрішньоочеревинно 1 мл фізіологічного розчину та робили розріз на зовнішній поверхні стегна з формуванням підшкірної кишені, з подальшим ушиванням рани. При дослідженні мікроскопічної організації кіркової речовини нирок щурів груп контролю, показали, що ниркові тільця зберігають притаманну їм структурну організацію, не викликає деструктивних змін у структурах нефрона.
Keywords: нирка; ниркове тільце; щури