ВИЗНАЧЕННЯ АНТИЦИКЛООКСИГЕНАЗНОГО КОМПОНЕНТУ В МЕХАНІЗМІ АНТИЕКСУДАТИВНОЇ ДІЇ РЕЧОВИНИ КСАНТИНОВОГО РЯДУ - Корнієнко, В.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Проведені дослідження підтвердили факт, що бенфурам пригнічує активність ізоферменту ЦОГ-2 і забезпечує протизапальну дію. При одночасному інгібіруванні бенфурамом ізоферменту ЦОГ-1 пригнічуються простагландин-залежні механізми захисту організму і збереження слизової оболонки шлунка, дванадцятипалої кишки. Бенфурам викликав значне інгібування ізоферменту ЦОГ-2, що забезпечувало протизапальну дію, не впливав на активність ЦОГ-1 і не перешкоджав реалізації механізмів компенсаторного захисту слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки. Бенфурам зменшував експресію ізоферменту ЦОГ-2, що свідчило про його виражені протизапальні властивості.
Keywords: бенфурам; антиексудативна активність; ізоферменти ЦОГ-1 і ЦОГ-2