СУБМІКРОСКОПІЧНІ ЗМІНИ АЛЬВЕОЛЯРНИХМАКРОФАГІВ РЕСПІРАТОРНОГО ВІДДІЛУ ЛЕГЕНЬ В ПОЗДНИЕ ТЕРМІНИ ПІСЛЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЇ ТЕРМІЧНОЇ ТРАВМИ І В УМОВАХ СПІЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ СУБСТРАТУ ЛІОФІЛІЗОВАНИЙ КСЕНОШКІРИ І ПРЕПАРАТУ СУРФАКТАНТ - Небесна, З.М.; Волков К. С., K.S.; Боднар П. Я., P.Ya.; Шутурма Е. Я., O.Ya.; Крамар С. Б., S.B. (Світ медицини та біології, 2018)
В експерименті на статевозрілих білих щурах-самцях проведено дослідження легень в пізні терміни після експериментальної термічної травми; в умовах проведення ранньої некректомії і застосування подрібненого субстрату ліофілізованої ксеношкіри з одночасним введенням екзогенного препарату сурфактанта. Після опікової травми встановлено значні зміни ультраструктури більшості макрофагів, вони мають набагато менше мікровиростів, включають пікнотично змінені ядра, а в їх цитоплазмі деструктивно пошкоджені органели і накопичення вторинних лізосом. Виявлено, що одночасне застосування даних препаратів на 14 і 21 добу досліду зменшує ступінь деструктивних змін і встановлюється нормалізація альвеолярних макрофагів альвеол легенів, значно поліпшується їх морфофункціональний стан, в їх популяційному складі переважають молоді та активно фагоцитуючі клітини.
Keywords: альвеолярні макрофаги легенів; ультраструктурні зміни; термічна травма; субстрат ліофілізованої ксеношкіри; сурфактант