РЕАДАПТАТИВНІ ЗМІНИ У СЕЧОВОМУ МІХУРІ ПІСЛЯ ВІДМІНИ ВЖИВАННЯ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ ТА ЗА УМОВ КОРЕКЦІЇ ВІТАМІНОМ Е - Романюк, А.М.; Сікора, В.В.; Линдін, М.С.; Сікора, В.В.; Гирявенко, Д.Р. (Світ медицини та біології, 2018)
У статті представлено результати дослідження реадаптативних змін у сечовому міхурі щурів, що розвиваються на 30 добу після тривалого вживання солей важких металів, а також ефективності використання вітаміну Е в якості коректора. Виявлено помірновиражені морфологічні зміни у структурних компонентах досліджуваного органа, нівелювання морфометричних показників та вмісту хімічних елементів у стінці міхура, що підтверджується наявністю односпрямованих кореляційних зв’язків. Характер реадаптативних змін відрізняэться у тварин з різним експериментальним сценарієм. Нами встановлено, що вживання вітаміну Е сприяє стимуляції відновних процесів та прискоренню редукції стану сечового мыхура до контрольної серії у період реадаптації.
Keywords: сечовий міхур; солі важких металів; реадаптація; вітамін Е