ОСОБЛИВОСТІ УЛЬТРАМІКРОСКОПІЧНОЇ БУДОВИ СЕЛЕЗІНКИ ЖАБИ ОЗЕРНОЇ І ЖАБИ СТАВКОВОЇ - Дунаєвська, О.Ф.; Горальський, Л.П.; Стеченко, Л.О.; Колеснік, Н.Л.; Кривошеєва, О.І. (Світ медицини та біології, 2018)
Світлова мікроскопія та морфометрія не виявляють відмінностей у гістоструктурі селезінки жаб озерної і ставкової. Важливо було це з’ясувати на ультрамікроскопічному рівні для обрання біоіндикаторів у моніторингу довкілля. Це дозволить забезпечити отримання екологічно чистої та безпечної продукції харчування на територіях рибних господарств. У білій та червоній пульпі селезінки жаб виявлено функціонально активні та неактивні нейтрофільні гранулоцити. Ідентифіковано характерні для селезінки клітини та складові: макрофаги, еритроцити, еозинофіли, кровоносні та лімфатичні капіляри тощо. У жаби ставкової спостерігали дещо більше жирових включень, кількість яких корелює із збільшенням канальців незернистої ендоплазматичної сітки. Пропонуємо використовувати жабу озерну та жабу ставкову у якості біоіндикаторів геосистем.
Keywords: ультрамікроструктура; селезінка; жаба ставкова і озерна; адипоцит; нейтрофіл; біоіндикація; біомаркер; еозинофіл; ендотеліоцити